STIEFBEEN, hoe het paradijs terug in elkaar te zetten: De vorming van de Assemblisten


september 2009
In de werkplaats van Halte Kunstmaan werken Wijnand van Lieshout(1940), Michiel Brouwers (1977) en Wim Verhoeven (1958) aan de tentoonstelling Stiefbeen die van 3 tot en met 14 september staat in KUNSTPODIUM T . Een bijzonder trio van drie generaties: de Tilburgse Assemblisten.

De Assemblist heeft een oog dat Nut en Schoonheid ziet waar anderen chaos en zooi zien, een blik die door de wand van een container priemt, het vernuft en de koersonvaste motoriek van een foeragerende bunzing , de drang zich in rommel terug te trekken van een slecht gehuwde en de inventiviteit van een Albanese automonteur. Kwaliteiten die in een stad als Tilburg en de omgevende dorpen een prima bodem vonden. Een stad met een traditie van vernedering, bevolkt door arme pummels gesandwiched in intimidatie tussen kerk en klerk , maar met grote erven en volle schuurtjes. Een omgeving dus waar een kind op kan groeien met het verlangen een ontsnappingsmachine te maken, of het paradijs eigenhandig weer terug in elkaar te zetten.

Het paradijs is nog steeds hier op aarde. Alles is er al ! Er ontbreekt niets ! Het is alleen ooit uit elkaar geschroefd en niemand weet hoe het terug in elkaar moet.….niks lijkt te passen……
Moeders die roepen: “Blijf d’r vanaf ! Straks is het Echt kapot en krijgen wij de schuld. Wij krijgen altijd de schuld !!”
Oh ? Nou, dan kun je het net zo goed doen !! toch maar proberen, niet ? Anders is er hier toch niks te beleven voor een levende geest dan heel de dag tegen die armoei aan te kijken. Dus bij gebrek aan geloof in suïcide wordt het kind kunstenaar.

Dat leidt tot ontroerend idiote combinaties waarin curiosa, verweesde voorwerpen, verouderde onderdelen, sleetse prentjes, nalatenschapsafval, straat- en zwerfvuil, tot een wereldpoging bijeen zijn gebracht. Kijkdozen, collages en kreunende machines die een eigen universum oproepen waardoor een zucht van verlangen, vergankelijkheid en humor rochelt. De gerecombineerde dingen worden een metafoor voor menselijk bestaan. Vooral dat pogen.
Deze assemblisten, komend uit verschillende hoeken als de traditionele schilderkunst, de poëzie en de beeldhouwkunst, wagen in Kunstpodium T ook een poging tot samenwerking !


Do 3 t/m Zo 7 september: Preview (start werkperiode), vrij te bezichtigen: 13.00 – 17.00
donderdag 10 september om 20.00 uur : Opening
Daarna te bezichtigen van vr 11 – zo 12 september , 13.00 – 17.00 uur.
Kunstpodium T, Noordstraat 105, Tilburg, www.kunstpodium-T.nl