KRUKAS-TEGENGAS

de eerste Kunstmaanrevue on the road

  • zondag 22 november 2009
  • Kafe Karel, Heuvel 24, Tilburg (centrum)

In de uitlaatgassen van de TCB Autosalon, de revue Krukas tegengas, geheel gewijd aan s’mens (na de hond) meest toegewijde, fossiele resten ruimende, massamoordende ijzeren vrind: de auto. Met Poëzie, hoorspelen, liedjes, sprekers en beeldende kunst.

De meest populaire auto ooit, de kever, kent een geschiedenis van intrige, spionage, laster, economische crisis en de opkomst van het fascisme. Het revolutionaire ontwerp van Josef Ganz werd geconfisqueerd door Hitler, de joodse ontwerper zag zijn naam uit de geschiedenisboeken geschrapt. In de revue vertelt Paul Schilperoord de ware geschiedenis van de kever.

Dat de gemobiliseerde samenleving veelzijdig is blijkt wel uit de foto’s, anekdotes en statistieken die Hans Aarsman laat zien. Zijn verzamelwoede gaf hem uiteindelijk inzicht. Hij vertelt ons waarom de auto hem zo aantrekt, maar tegelijk ook zo afstoot.

Lieflijke Ronella Moser dicht ter plekke op de automobiel en de ervaringen die het publiek daaromtrent in wil brengen: wat gebeurt er in het handschoenvakje ??

Live muziek van Jovink & Jimmy the lounge roept een mystieke bluessfeer op die ergens tussen
Hengelo Tilburg en Paris Texas hangt.

Joop Visser en Jessica van Noord brengen hekeldichten, lof- en treurzangen, ballades en liefdesliedjes. Het soort gesprekken dat in de auto plaatsvindt vormde de basis voor een Ruimtelijk Hoorspel van ‘d Olivat en van der Meer.