NUT

Visionaire destijds provocatieve verhandeling over kunst en Nut naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling.  Wilt u weten waar het links hobyisme vandaan komt ? Lees het !

Tekst: Wim Verhoeven

Illustraties en ontwerp: Arnold Weel

 Download het PDF bestand met de gehele tekst en platen door op de onderstaande link te klikken, en dan in het nieuwe venster weer op de link  te klikken.

protopark2_NUT_compleet

Nawoord: zes jaar geleden schreef ik NUT waarbij ik me afvroeg hoe we tegen de toen nog volop geprezen nutteloosheid van de kunst aan konden kijken.  Ik wilde ook het zingevingscriterium voor de waarde van de kunst relativeren en als een tamelijk laf statussentiment ontmaskeren. Een oplossing voor het dilemma wordt in de verhandeling  niet  gegeven.

Het dilemma was en is: Waarom zouden wij iets voeden en onderhouden dat ons niets teruggeeft, althans niets waarin wij een waarde kunnen herkennen. Kortom: iets nutteloos.

Het antwoord in dat dilemma ligt in het met gepaste bescheidenheid scheppen van een ruimte tussen nuttig en nutteloos, en deze ruimte te zien als de ruimte van het potentiele Nut.   De kunst kan alleen daar zijn plaats vinden.


1 reactie op “NUT”
  1. […] weer actuele publicatie uit 2004. Ga naar Publicaties http://www.kunstmaan.nl/?p=401 en dan naar NUT om het bestand te downloaden « De derde KUNSTMAAN HERFSTREVUE […]